Header

Principalele controverse din mandatul de ministru al Justiției al lui Tudorel Toader

Tudorel Toader a devenit ministru în contextul foarte tensionat la ordonanţei de urgenţă 13, în februarie acum doi ani. A fost prezentat drept profesionistul care va îndrepta abuzurile din Justiţie înfierate de coaliţia de guvernare. Venea cu un CV impresionant de fost judecător la Curtea Constituţională, profesor de drept şi rector la Iaşi, neafiliat politic, dar recomandat de ALDE într-un post altminteri arondat PSD.

Ministrul Justiţiei a fost criticat de Liviu Dragnea la nici două luni de la preluarea mandatului.

Motivul:

Tudorel Toader: Evaluând toţi factorii de constituţionalitate, am apreciat că în acest moment nu este oportună declanşarea mecanismului instituţional de revocare a procurorului general, respectiv a procurorului şef DNA.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Mă aşteptam la o argumentaţie în care să se spună tuturor de ce trebuie să fie menţinuţi în funcţii şefii parchetelor, ceea ce era o opţiune, ori argumentaţie pentru a fi revocaţi. În schimb, am văzut o argumentaţie pentru a fi revocaţi, cu o concluzie de a fi păstraţi. Am o oarecare dezamăgire.

În anul următor, Tudorel Toader relansează subiectul arhivei fostului serviciu secret al Ministerului Justiţiei, dar prezintă şi propriul proiect de reformare a legilor Justiţiei, care cuprinde ideea înfiinţării unui parchet special care să îi ancheteze pe magistraţi. Până la urmă, proiectul este preluat de Parlament. Ministrul începe, din nou, evaluarea Laurei Codruţa Kovesi.

Tudorel Toader: Pentru aceste acte şi fapte de netolerat într-un stat de drept declanșez procedura de revocare din funcție a procurorului șef DNA.

Se loveşte însă de refuzuri în lanţ.

Klaus Iohannis: Nu voi da curs propunerii ministrului Justiţiei de revocare a doamnei Kovesi.

Trei luni mai târziu, obligat de o decizie a Curţii Constituţionale cerută de Executiv, reprezentat de Tudorel Toader, şeful statului semnează decretul de revocare.

Laura Codruţa Kovesi, fost procuror-şef DNA: Nu comentez decizia Curții Constituționale. Arăt doar că motivarea sugerează că procurorii ar putea fi în viitor subordonați ministrului Justiţiei

Trei luni mai târziu, Toader încearcă să aplice aceeaşi reţetă şi în cazul procurorului general.

Tudorel Toader: Activitatea managerială a lui Augustin Lazăr contravine obligaţiilor constituţionale şi legale. Declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului genereal al României, domnul Augustin Lazăr.

Augustin Lazăr: Constituţia nu este numai a cuiva care pretinde că o ştie foarte bine şi că toţi ceilalţi o încalcă. Şi dacă vrem să apărăm ordinea de drept, sigur că plecăm de la spiritul constituţiei.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Pot să vă răspund foarte simplu: nu voi revoca pe procurorul general Augustin Lazăr.

Intrarea în al treilea an de mandat la Ministerul Justiţiei îl găseşte pe Toader în conflict cu partidul pe locul căruia stă în Guvern.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Nu el al meu, nu e frate cu mine, nici cu mama nici cu tata! Nu e nici verişor, a fost asumat de către PSD, nu ştiu cât o să mai fie asumat de către PSD. Se pare că PSD-ul nu şi-l mai asumă.

Motivul supărării social-democraţilor – refuzul lui Toader de a îşi asuma modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală prin ordonanţă de urgenţă.

Tudorel Toader: Am auzit, am citit astăzi, o declaraţie a cuiva, chiar nu ştiu cine, din conducerea… care a spus că proiectele de lege vor fi reluate în procedura parlamentară. Asta este calea de urmat.

De mai multe ori ministrul Justiţiei a ţinut să precizeze că rămâne în funcţie până când numele succesorului său va fi publicat în Monitorul Oficial.

Sursa: Digi24

S-ar putea să-ți placă și ...