Header

Bastille

Bastille (stilizat ca BΔSTILLE) este o trupă britanică de Electropop/indie-pop înfiinţată în Londra în anul 2010. Aceasta a început drept proiect al solistului Dan Smith, dar ulterior s-a dezvoltat ca o formaţie prin venirile bateristului Chris ‘Woody’ Wood, basistului/chitaristului Will Farquarson şi clăparului Kyle Simmons.

Numele grupului provine de la Ziua naţională a Franţei, cunoscută şi ca Ziua Căderii Bastiliei (numită Bastille Day în engleză). Evenimentul, care este celebrat pe 14 iulie, coincide cu ziua de naştere a vocalistului.

După un început de carieră la o casă de discuri independentă, cvartetul a semnat, în 2011, un contract cu Virgin Records. Primul album al acestora, Bad Blood, a fost lansat în martie 2013 şi a debutat pe prima poziţie în UK Albums Chart. În 2014, aceştia au fost nominalizaţi la patru categorii de la Premiile BRIT, unde au şi câştigat la secţiunea British Breakthrough Act.

Până la sfârşitul anului 2014, Bastille vânduseră deja 5 milioane de albume în Statele Unite şi 2.5 milioane în Regatul Unit.

Începuturi (2010-2012)

Primul pas în cariera celor de la Bastille a fost reprezentat de lansarea unui dublu single, care includea piesele Flaws şi Icarus, în iulie 2011. Produsul, care aparţinea de casa de discuri independentă Young and Lost Club, nu a existat decât în 300 de exemplare.

Totuşi, una dintre copii a fost suficientă pentru a atrage atenţia prezentatorului de radio Alex Baker de la Kerrang! Radio. Acesta a devenit un prim susţinător şi promotor al grupului, prin intermediul propriei sale emisiuni, dedicată artiştilor fără casă de discuri.

În noiembrie 2011, cei patru au lansat primul lor EP, Laura Palmer. Alte materiale încărcate pe platforme precum YouTube sau Myspace le-au crescut popularitatea, fapt ce a dus, în luna decembrie a anului 2011, la semnarea unui contract cu Virgin Records.

Anul 2012 a fost marcat de apariţia on-line a două mixtape-uri, Other People’s Heartache şi Other People’s Heartache, Pt.2. Cele două EP-uri, devenite disponibile în februarie, respectiv decembrie, cuprindeau combinaţii de coveruri după alţi artişti sau trupe, sample-uri din alte melodii, citate din filme şi chiar fragmente din compoziţii proprii.

Conceptul seriei de compilaţii Other People’s Heartache a fost descris de către Dan Smith ca fiind „de a crea o coloană sonoră prin folosirea unor coveruri după piese de care oamenii îşi amintesc, dar nu mai ştiu exact de unde provin”. sau ca fiind înregistrarea „unei coloane sonore pentru un film imaginar”.

Bad Blood şi All This Bad Blood (2012-2015)

Primul single oficial publicat de formaţia londoneză a fost Overjoyed. Piesa, anterior inclusă pe EP-ul Laura Palmer, a văzut lumina zilei în aprilie 2012, dar nu s-a bucurat de succes comercial. A avut însă parte de aprecierea criticilor, fiind numită, pe 7 martie 2012, drept „Piesa zilei” de către publicaţia Q Magazine.

Lui Overjoyed i-a urmat single-ul care va da titlul discului de debut, şi anume Bad Blood. Clipul acestuia a apărut pe prorpriul canal al acestora de pe VEVO pe data de 29 iunie 2012. La aproape o lună de la apariţia părţii vizuale, cei patru erau prezentaţi de către ziarul britanic The Guardian drept ”noua trupă a zilei”. Cântecul a apărut în format digital pe 20 august 2012 şi s-a clasat pe locul 90 în UK Singles Chart, devenind astfel prima plasare a grupului în clasamentul britanic.

După o vară în care au performat la festivalurile Reading şi Leeds şi un început de toamnă întâmpinat în deschiderea cântăreţei Emeli Sandé, Bastille au mai scos un single, Flaws. Piesa, apărută anterior semnării cu Virgin, a beneficiat de un videoclip, publicat pe 12 septembrie 2012, iar formatul digital a venit pe data de 21 octombrie 2012. Flaws a devenit prima piesă a cvartetului care s-a clasat în top 40 în UK Singles Chart, ajungând până pe locul 21.

Trupa engleză se va bucura, în continuare, de şi mai multă popularitate. Celor trei cântece anterior lansate le-a urmat Pompeii, în ianuarie 2013.

Al patrulea single de pe Bad Blood, devenit cu timpul cea mai cunoscută compoziţie a londonezilor, a ajuns pe locul 2 în Marea Britanie şi Italia, a atins prima poziţie în Scoţia şi Irlanda şi, la aproape un an de la lansare, s-a aflat pe a cincea poziţie în top-ul american Billboard Hot 100.

Albumul Bad Blood a fost lansat pe 4 martie 2013 şi a debutat pe locul 1 în clasamentul de specialitate britanic. În aceeaşi săptamană a fost anunţat al cincilea single de pe album, şi anume Laura Palmer. Piesa, denumită după personajul care declanşează intriga serialului american Twin Peaks, a atins locul 42 în ţara natală a cvartetului.

Aceştia au mai apărut în deschidere pentru cei de la Muse în mai şi iunie 2013. În luna iulie a aceluiaşi an, grupul a devenit, în premieră, cap de afiş la un festival britanic prin apariţia la Blissfields.

Al şaselea single de pe Bad Blood, Things We Lost in the Fire, a avut premiera pe 24 august 2013. Primul album al londonezilor a fost lansat oficial în Statele Unite pe 3 septembrie 2013, prin intermediul ITunes.

Pe 9 octombrie 2013 a fost lansat Of the Night. Combinaţia dintre piesele Rythm is a Dancer de la Snap! şi The Rythm of the Night de la Corona , care se aflase anterior pe unul dintre mixtape-urile din seria Other People’s Heartache, a avut parte de o prezentare publică menită să promoveze versiunea extinsă a materialului de debut, All This Bad Blood.

Of the Night a fost la un pas de a intra pe locul 1 în UK Singles Chart, însă a debutat pe locul 2. Acesta a fost depăşit de cover-ul făcut de Lily Allen după cântecul Somewhere Only We Know de la Keane, care a vândut cu 660 de exemplare mai mult.

All This Bad Blood a apărut pe 25 noiembrie 2013.

Pe 25 ianuarie 2014, Bastille au cântat la emisiunea americană Saturday Night Live.

Pe 19 februarie 2014, cvartetul a câştigat premiul British Breakthrough Act, la Premiile BRIT. Victoria, dar şi colaborarea cu Rudimental şi Ella Eyre de pe scena ceremoniei, au contribuit la creşterea vânzărilor atât pentru Pompeii, cât şi pentru materialul discografic pe care se afla. Astfel, s-a ajuns ca, la un an de la lansare, Bad Blood să se afle din nou pe prima poziţie în UK Albums Chart, iar cel de-al patrulea extras de single să ajungă pe locul 20 în UK Singles Chart.

Prestaţia celor trei, intitulată Pompeii/Waiting All Night, a ajuns şi ea în clasamentul britanic, pe locul 21.

După obţinerii titulaturii de cel mai bine vândut album în format digital pe anul 2013, anul care a urmat a fost marcat de prezenţa grupului londonez la festivaluri renumite, precum Coachella, Rock Wechter, T in the Park sau Sziget. Aceştia au efectuat şi o primă vizită în România, la festivalul Summer Well, unde au fost cap de afiş în prima zi, pe 9 august.

Ultimul single de pe Bad Blood, Oblivion, a fost lansat în septembrie 2014. Acesta a avut un clip care a beneficiat de prezenţa actriţei engleze Sophie Turner, cunoscută pentru rolul Sansei Stark din serialul Game of Thrones.

B-side-ul lui Oblivion, bad_news, a fost o piesă anterior nelansată, care a avut parte şi ea de un videoclip.

Vs. şi Wild World (2014-2017)

Lucrul la un al doilea material discografic al trupei a început în anul 2014, iar declaraţiile iniţiale ale basistului Will Farquarson arătau că trupa avea deja pregătite 16-17 demouri pentru acesta. Înregistrările pentru acesta urmau să înceapă în luna septembrie a aceluiaşi an. Alte indicii, de data asta referitoare la stilul muzical care va fi abordat, au venit din partea solistului Dan Smith, care a afirmat că vor exista „mai multe chitări” pe viitorul album, atât din dorinţa de a experimenta, cât şi din libertate artistică.

Pe 21 octombrie 2014 a fost anunţat oficial al treilea mixtape al grupului, VS.(Other People’s Heartache Pt.III). În aceeaşi zi a fost lansată şi piesa Torn Apart, în colaborare cu Grades şi rapperiţa americană Lizzo. O săptămână mai târziu a apărut şi cântecul The Driver, inclus iniţial într-un remake al coloanei sonore a filmului Drive.

VS.(Other People’s Heartache Pt.III) a fost lansat pe 8 decembrie 2014. Printre colaboratorii celor patru la acest material s-au mai numărat HAIM, Angel Haze, MNEK, Rag’n’Bone Man, Rationale şi Skunk Anansie.

Sfârşitul anului 2014 a marcat apariţia grupului pe o versiune reînregistrată a Do They Know It’s Christmas? şi o nominalizare la Premiile Grammy la categoria Cel mai bun artist nou, la care au fost ulterior învinşi de Sam Smith.

S-ar putea să-ţi placă și ...

Melodii

Evenimente