Header

Donald Trump după atacul Iranului asupra bazelor militare americane

Atac cu rachete balistice asupra a două baze militare din Irak unde sunt soldați americani. Primele imagini

Cel puțin 13 rachete au lovit marți noapte baza aeriană al-Asad și baza miliară din Erbil, din vestul Irakului, care găzduiesc soldați americani, informează CNN. Atacul a fost inițiat de pe teritoriul Iranului, iar rachetele folosite ar fi balistice.

Teheranul a revendicat atacul și a spus că este riposta pentru uciderea generalului Qasem Soleimani, care a fost înmormântat marți. De asemenea, Iranul a transmis un avertisment către aliații americanilor.

ACTUALIZARE 6:00 Un avion ucrainean cu 180 de persoane la bord s-a prăbușit la scurt timp după decolarea de la Teheran. Tragedia pare să fi fost cauzată de probleme tehnice.

Citeste si: Prima reacție a președintelui Klaus Iohannis la criza iraniană.

ACTUALIZARE 5:45 Un oficial din armata americană a declarat pentru CNN că militarii au fost avertizați din timp cu privire la atacul cu rachetă balistică și au putut da alarma. Oamenii au avut timp să se pună la adăpost în buncăr, a declarat acesta.

Pe de altă parte, oficiali irakieni din domeniul securității au declarat pentru CNN că în pofida informațiilor inițiale, nu par să fie victime nici în rândul forțelor irakiene.

ACTUALIZARE 5:30 Ministrul de externe al Iranului, Javad Zarif, a transmis un mesaj pe Twitter. Mesajul ministrului pare să fie într-un ton defensiv – nu vor mai urma alte operațiuni, Iranul nu dorește escaladarea, dacă nu este provocat.

De asemenea, șeful diplomației iraniene sugerează că baza aeriană al-Asad a fost atacată pentru că de-acolo ar fi decolat drona americană ce l-a ucis vineri, la Bagdad, pe influentul generalul iranian.

Citeste si: Iranul a discutat 13 „scenarii ale răzbunării”.

ACTUALIZARE 5:15 Președintele Donald Trump a avut o primă reacție, pe Twitter, la câteva ore după riposta Iranului pentru moartea generalului Qasem Soleimani și după ce în prealabil a avut la Casa Albă o reuniune cu echipa de consilieri pe teme de securitate națională.

Șeful Casei Albe are un mesaj optimist: totul e bine! Și anunță că va face o declarație miercuri dimineață (ora Washingtonului).

ACTUALIZARE 4:30 Administrația Federală americană în domeniul Aviației a instituit restricții de zbor, interzicând operatorilor aviației civile americane să zboare deasupra Iranului, Irakului, deasupra apelor Golfului Persic și Golfului Oman.

ACTUALIZARE 4:00 Numeroase avioane militare survolau Bagdadul miercuri în zori, au transmis corespondenţi ai agenţiei France Presse aflaţi la faţa locului, informează Agerpres.

Operațiunea iranienilor s-a numit „Soleimani Martirul”, iar codul de atac a fost „O Zahra”, care face referire la fiica lui Mahomed. Teheranul afirmă că ora atacului – la 1:20 – nu este întâmplătoare, pentru că ora coincide cu momentul uciderii generalului Soleimani.

Baza al-Asad, prima lovită, este aceeași pe care Donald Trump a vizitat-o în decembrie 2018, când a promis că SUA vor menține trupele în Irak pentru a sta cu ochii pe republica islamică, transmite Corriere della Sera.

Cel puțin două rachete balistice au lovit două zone separate din Erbil, potrivit unor oficiali kurzi din domeniul securității, citați de CNN. Una din rachete a căzut în perimetrul aeroportului internațional din Erbil, fără a exploda, iar a doua a lovit o regiune aflată la 33 de kilometri vest de oraș, fără a provoca victime.

Sursa: Digi24

S-ar putea să-ți placă și ...