Header

Consiliul UE confirmă numirea Laurei Codruța Kovesi

Consiliul UE a convenit numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef european, numirea ei urmând să fie confirmată și de Parlamentul European, potrivit unui comunicat de presă.

Procurorul șef european va organiza activitatea Biroului Procurorului Public European (EPPO) și reprezintă Biroul în contactele cu alte instituții UE, țări membre și state terțe. Kovesi va fi asistată de doi adjuncți și va prezida colegiul procurorilor, care vor avea sarcina să definească strategia și regulile interne și vor asigura coerența în și între cazuri”, se arată în comunicatul Consiliului European.

Laura Codruţa Kovesi este în prezent procuror în cadrul Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Ea a deţinut anterior diverse poziţii de procuror în timpul carierei sale în România, printre care cea de procuror-şef al DNA.

Biroul Procurorului Public European (EPPO), care se aşteaptă să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, va fi o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism, potrivit Agerpres.

Până în prezent, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului Public European. Cele cinci state care nu participă încă – Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca – se vor putea alătura în orice moment.

EPPO va avea sediul central în Luxemburg şi va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant.

Prioritatea Consiliului este ca EPPO să fie operaţional în noiembrie 2020. Laura Codruţa Kovesi, în calitate de primul procuror-şef european, va avea un mandat de şapte ani care va consta în special în construirea structurii operaţionale şi administrative a EPPO şi în stabilirea de bune relaţii de lucru cu autorităţile judiciare naţionale. „Consiliul va continua să monitorizeze crearea biroului pentru a asigura un EPPO eficient şi efectiv care devine un pilon al luptei contra corupţiei şi fraudei cu fonduri UE”, a declarat ministrul finlandez al justiţiei, Anna-Maja Henriksson, în calitate de preşedinte al Consiliului UE.

Sursa: Digi24

S-ar putea să-ți placă și ...