Header

Anchetă extinsă în dosarul Colectiv. Ascunderea imaginilor timp de 4 ani

Anchetă extinsă în dosarul Colectiv. Ascunderea imaginilor timp de 4 ani, investigată de procurorii militari

Informație de ultimă oră din ancheta Colectiv. Procurorii militari, care au preluat săptămâna trecută dosarul, au decis să extindă ancheta și să investigheze inclusiv ascunderea filmării făcute de pompieri la intervenția de la incendiul de acum patru ani. Și gestul șefului ISU București, de a înjura victimele decedate, va fi verificat cub acuzația de profanare de morminte.

La finalul săptămânii trecute, Parchetul General a decis să trimită partea din investigația legată de intervenția pompierilor militari la Colectiv, la Parchetul Militar București, în contextul în care au ieșit la iveală imagini pe care cei de la ISU nu le-au făcut niciodată publice.

Este o înregistrare video care surprinde aproximativ 20 de minute din intervenția pompierilor după incendiul din 30 octombrie 2015. Imaginile nu au fost făcute publice niciodată. Înregistrarea a ajuns acum la Parchetul Militar, la procurorii care au preluat cercetările. Aceștia au anunțat astăzi că vor investiga posibile fapte de abuz în serviciu, ucidere din culpă, neglijență în serviciu, fapte care reies din aceste imagini.

A mai fost deschisă urmărirea penală și pentru o faptă de sustragere sau ascundere de probe, având în vedere să cei din conducerea IGSU au ținut ascunsă 4 ani înregistrarea video.

Citeste si: Raed Arafat, despre imaginile din Colectiv care ar fi fost ascunse

O altă măsură luată în debutul acestei anchete de la Parchetul Militar este începerea urmăririi penale pentru o infracțiune de profanare de morminte. Se fac cercetări în legătură cu gestul actualului șef al ISU București, la vremea respectivă adjunct al structurii, Orlando Șchiopu, surprins în această înregistrare în timp c adresează cuvinte injurioase victimelor decedate în incendiu.

Este o anchetă preluată de Parchetul Militar București și este extinsă după apariția înregistrării și mai ales modul în care a fost ascunsă timp de 4 ani de cei de la IGSU care spun că nu le-au dat-o procurorilor deoarece nu le-a fost cerută punctual.

Faptele pentru care s-a dispus declinarea competenței de soluționare vizează modul de intervenție al primilor salvatori sosiți la fața locului – pompieri din cadrul ISU București – Ilfov – în ceea ce privește acordarea primului ajutor victimelor, precum și aspecte privind asistența medicală acordată victimelor, mai arată procurorii.

Procurorii au avut imagini doar cu interiorul clubului Colectiv, după incendiul de acum patru ani, însă la ei nu a ajuns niciun cadru surprins de afară cu primele momente de după tragedie, au declarat surse judiciare.

Sursa: Digi24

S-ar putea să-ți placă și ...