Header

Alertă de război la graniţa României! Preşedintele plasează armata în stare de luptă.

Se pare că se întețesc tensiunile în Serbia. Doi angajați ONU au fost răniţi în timpul unor conflicte violente din vecinătatea României, după care arestați de poliția din Kosovo. ONU are o misiune specială în Kosovo (UNMIK).

UNMIK urmăreşte cu mare îngrijorare evoluţiile în nordul Kosovo, între care arestarea a doi angajaţi ai ONU în timp ce îşi exercitau atribuţiile”, potrivit unui comunicat. „Cei doi funcţionari au fost conduşi la spital pentru tratarea rănilor suferite”, a adăugat UNMIK, informează France Presse.

Un cetățean rus care dispune de imunitate diplomatică și care lucrează pentru ONU a fost și el arestat. Moscova cere eliberarea imediată a acestuia. Acesta a fost închis „deşi se bucura de imunitate diplomatică”, a denunţat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

Noi considerăm că acest act scandalos este o altă manifestare a liniei provocatoare” a liderilor din Kosovo, afirmă ea într-un comunicat.

Conform publicaţiei Vzgliad, angajatul ONU, Mihail Krasnoşciokov, a fost eliberat la prânz de către poliţia kosovară.

Kosovo şi-a autoproclamat independenţa în 2008.

Sub acoperirea diplomatică, rezidentul rus împiedica acţiunea poliţiei din Kosovo care efectua o operaţiune împotriva criminalităţii organizate”, a declarat președintele kosovar Hashim Thaçi.

Orice prejudiciu adus angajaţilor ONU va antrena riposte diplomatice şi legale internaţionale la cel mai înalt nivel”, a avertizat reprezentantul ONU în Kosovo, Zahir Tanin.

Noi vom proteja poporul în cazul în care ordinea constituţională este încălcată şi sârbii din nordul Kosovo sunt atacaţi”, a spus preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, în parlament marţi, potrivit Tanjug.Acesta a dat ordin pentru pregătirea de luptă a unităţilor armatei sârbe, la ora 06:29.

Dacă ordinea (constituţională) şi vieţile populaţiei din nordul Kosovo-Metohija sunt ameninţate, armata noastră ne va proteja poporul”, a reiterat Vucic în acelaşi discurs rostit în faţa deputaţilor.

Toate unităţile poliţiei speciale sunt de asemenea în alertă şi Serbia nu va ascunde nimic nimănui”, a mai spus el.

Suntem conştienţi de consecinţe grave şi oribile, iar Belgradul va continua să lucreze pentru menţinerea păcii şi stabilităţii”, a mai spus el.

Un număr de 23 de sârbi şi bosniaci au fost arestați marţi în Kosovska Mitrovica, Leposavic şi Zubin Potok.

Aceasta este o tentativă de a incrimina poporul nostru, care este mai perturbat acum decât a fost vreodată”, a spus Aleksandar Vucic în parlamentul sârb.

Belgradul ştia că aceasta se va întâmpla, iar publicul sârb şi internaţional, precum şi reprezentanţii UE au fost informaţi încă din 17 mai că autorităţile albaneze din Kosovo pregătesc arestarea a zeci de persoane în nordul Kosovo-Metohija sub pretextul luptei împotriva crimei organizate şi a corupţiei”, a spus şeful statului sârb, citat de Tanjug.

„Situaţia în Zubin Potok rămâne foarte dificilă pentru că sârbi neînarmaţi se opun grupărilor extremiste ale etnicilor albanezi îmbrăcaţi în uniformă”, conform președintelui sârb.

„Primele confruntări au avut loc la Varaje, unde forţele speciale albaneze din Kosovo au distrus trei baricade. Sârbii nu aveau arme şi avem probe şi imagini arătând albanezi din Kosovo trăgând cu muniţie reală în capetele sârbilor, în timp ce aceştia strigau şi încercau să se opună verbal unităţilor FIT, ROSU şi NSJP”, a afirmat Vucic.

La ora actuală, sârbi din Zubin Potok sunt bătuţi şi casele lor- jefuite”, a spus Vucic, adăugând că pentru moment nu există morţi.

Puteri occidentale au reacţionat la raidul poliţiei speciale din Kosovo în Zubin Potok mai devreme în cursul zilei şi că ele cred că acesta nu are nicio legătură cu lupta împotriva corupţiei, ci este doar un caz de depăşire a competenţelor”, a declarat preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

Veste bună pentru Serbia”, a spus el.

Sursa: Capital

S-ar putea să-ți placă și ...