Header

Imagini impresionante cu locuitorii după „cel mai mare cutremur din istoria țării”

Imagini impresionante cu locuitorii după „cel mai mare cutremur din istoria țării”

Albania a fost lovită de un cutremur puternic luni noapte. Zeci de persoane și-au pierdut viața și sute au fost răniți. Încă mai sunt persoane prinse sub dărămături, iar acum este o cursă contracronometru pentru scoaterea lor în viață. Totuși, autoritățile se tem că, în ciuda eforturilor, numărul victimelor va crește.

ACTUALIZARE – Cel puțin 28 de oameni au murit, iar alți peste 600 sunt răniți și zeci se află sub dărămături. Astăzi este zi de doliu național în Albania.

ACTUALIZARE – Numărul morților a ajuns la 26.

Cel mai recent bilanț al cutremurului din Albania vorbește de cel puțin 25 de morți și peste 600 de răniți. 47 de persoane au fost recuperate dintre dărâmături, iar 10 oameni încă sunt blocați în clădiri prăbușite.

Stadionul din Durres îi găzduiește acum pe oamenii care au rămas fără case. De asemenea, hotelurile din oraș au pus la dispoziție camere pentru sinistrați.

Citeste si: Cutremur puternic, cu magnitudinea 6,3 în Albania.

România a trimis în Albania 52 de specialiști în situații de urgență și două avioane militare pline cu echipamente pentru detectarea supraviețuitorilor de sub dărâmături. O echipă a Digi24 a primit permisiunea să însoțească această misiune.

„În spatele meu se vede urma dezastrului care a avut loc aici in Albania, de 6,4. Vedeți o mașină, nu mă pot apropia, pentru că militarii nu mă lasă, mașina acoperită aproape în totalitate”, spune Maria Moiș, trimis special Digi24 în Albania.

Seismul a fost urmat de peste 100 de replici. Unda de șoc s-a resimțit pe tot cuprinsul Balcanilor, dar și peste Adriatică, în Italia. Cele mai mari pagube au fost înregistrate în stațiunea Durres, de la Marea Adriatică. Mii de oameni au rămas fără case.

Citeste si: Ce se va întâmpla cu punctul de amendă din 2020.

„Aici, pe stadionul din oraș, unde mă aflu și eu în acest moment, sunt cazați sinistrații. Îi vedeți, stau pe jos, dorm sub cerul liber, au doar câteva pături, autoritățile nu le-au pregătit nici măcar paturi de campanie. Oamenii care au venit aici au venit fie că și-au pierdut casele, casele lor riscă să se prăbușească sau se tem de noi replici”, spune Maria Moiș, trimis special Digi24 în Albania.

„Ne-am dus copiii să stea la niște rude din apropiere. Noi trebuie să stăm aici, nu avem unde să mergem. Nu știm ce vom face de acum încolo. Ce s-a întâmplat, știm. Ce se va întâmpla cu casa noastră, dacă va fi demolată, nu știm. Nu știm ce ne va aduce ziua de mâine”, spune un localnic.

Citeste si: Prima imensă pentru Răzvan Lucescu, oferită de

Echipele de salvatori români au ajuns aseară la Durres. România a fost printre primele țări care a trimis ajutoare Albaniei, stat membru NATO.

„Doar 50 de pompieri are Albania în total, pregătiți să intervină în asemenea situații. Tocmai de aceea au și cerut sprijin din partea autorităților străine.

„Vreau să mulțumesc Guvernului României pentru solidaritate. Se va lucra pentru a găsi toate persoanele de sub dărămături. Trebuie să acceptăm că cutremurul a fost unul incredibil. Cel mai mare din istoria noastră, de 100 de ani”, spune Balla Taulant, oficial albanez.

„Fiind albanez și român, văzând ajutorul din partea României, eu sunt mândru că sunt român astăzi și garantez poporului român că albanezii sunt un popor care valorează ajutorul și totdeauna România a fost alături de Albania în momente dificile”, spune Elvis Toci, consul onorific al României în Corcea,

Albania suferă frecvent din cauza cutremurelor deoarece în dreptul coastelor sale se intersectează două plăci tectonice majore, cea eurasiatică și cea africană. Precedentul seism major a avut loc în septembrie, când zeci de oameni au fost răniți.

Sursa: Digi24

S-ar putea să-ți placă și ...