Header

Armistițiu în Libia, încheiat la apelul Rusiei și Turciei.

Trupele omului forte din estul Libiei, mareşalul Khalifa Haftar, au anunţat sâmbătă că au ajuns la un acord de încetare a focului cu Guvernul de Uniune Națională (GNA) de la Tripoli, recunoscut internațional.

Armistițiul, care a intrat în vigoare duminică, de la ora 0:00, vine după apeluri în acest sens lansate de Moscova şi Ankara.

ACTUALIZARE 15:00 Guvernul de Acord Naţional (GNA) recunoscut de ONU şi Armata Naţională Libiană (LNA) condusă de mareşalul Khalifa Haftar s-au acuzat reciproc duminică de încălcarea armistiţiului care ar fi trebuit respectat de la miezul nopţii, transmite Reuters.

În ciuda încetării focului conform propunerii făcute de Turcia şi Rusia, duminică au continuat luptele în jurul capitalei Tripoli.

Ambele părţi sunt divizate în facţiuni şi susţinute de combatanţi străini, ceea ce – apreciază Reuters – îngreunează respectarea oricărei înţelegeri.

ONU şi puterile europene au insistat pentru organizarea unui summit la Berlin, în vederea reducerii implicării altor ţări în conflict. LNA este sprijinită de Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Rusia, iar GNA de Turcia. Parlamentul de la Ankara a votat luna aceasta în favoarea desfăşurării de trupe turceşti în Libia.

Într-o declarație postată online, duminică dimineaţă, GNA a confirmat armistițiul: „Ca răspuns la solicitarea președintelui turc și a președintelui rus pentru încetarea focului, șeful Consiliului Președinției al GNA anunță încetarea focului începând cu ora 00:00, pe 12 ianuarie”.

Turcia sprijină GNA, condus de Fayez al-Serraj, în timp ce rușii luptă alături de forțele estice.

Turcia a început săptămâna trecută desfăşurarea de militari în Libia în sprijinul GNA condus de Fayez al-Sarraj.

Sprijinit în special de Arabia Saudită, Egipt şi Emiratele Arabe Unite, mareşalul Haftar desfășura de la începutul lunii aprilie o ofensivă pentru a cuceri capitala libiană.

Citeste si: Rusia s-ar pregăti să controleze Marea Neagră

Misiunea de sprijinire a păcii din cadrul Organizației Națiunilor Unite în Libia (UNSMIL) a salutat armistițiul și a îndemnat părțile implicate în război „să respecte cu strictețe încetarea focului și să facă loc eforturilor pașnice pentru a rezolva toate disputele printr-un dialog libian-libian”.

Turcia i-a cerut sâmbătă Rusiei să-l convingă pe mareşalul Khalifa Haftar să respecte apelul la încetarea focului în Libia, lansat în această săptămână de Ankara şi de Moscova, dar pe care omul forte al estului libian îl respinsese inițial.

Miercuri, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi omologul rus Vladimir Putin, ale căror state susţin, respectiv, GNA şi pe mareşalul Haftar, i-au chemat pe beligeranţi să declare o încetare a focului începând de duminică, de la miezul nopţii.

Ministrul turc de externe, Cavusoglu, acuzase „ţări din regiune”, o aluzie la susţinătorii arabi ai lui Haftar, dar şi Franţa, că se opun unui armistiţiu. „Franţa caută pe orice cale să saboteze orice iniţiativă din care ea nu face parte”, a afirmat responsabilul de la Ankara.

Putin: Rușii care luptă în Libia nu reprezintă statul rus şi nu sunt plătiţi de stat

Pe de altă parte, președintele rus, Vladimir Putin, susține că rușii care luptă în Libia nu sunt trimiși de statul rus acolo. El a fost întrebat sâmbătă dacă mercenarii cunoscuți sub denumirea de Grupul Wagner luptă în Libia și a spus că, dacă există ruşi în Libia, nu reprezintă statul rus și nici nu sunt plătiți de stat.

Militari privați ruși au luptat clandestin sprijinind forțele ruse și în Siria și Ucraina. Contractorii sunt recrutați de un grup militar privat cunoscut sub numele de Wagner Group ai cărui membri au făcut parte cândva din armata rusă. Sta/tul rus neagă, însă, că folosește mercenari în străinătate.

Sursa: Digi24

S-ar putea să-ți placă și ...