Header

„Ultima Zi a lui Toma Caragiu: Amintiri și Tragedie în Urma Cutremurului din 1977”

Ascultă articolul

Toma Caragiu, legendarul actor român, a fost găsit după șase zile de la cutremurul din 1977, alături de un bun prieten, ambii „îmbrățișați de disperare”, după cum relatează martori oculari.

În tragica zi a cutremurului, mulți oameni au pierit, printre care și Toma Caragiu. Descoperirea sa a avut loc după șase zile de la dezastru, iar chipul său era grav afectat. Cu toate acestea, colegii de breaslă l-au recunoscut după păr.

În acea zi fatidică, Toma Caragiu avea o zi liberă. Nu avea programată nicio repetiție la teatru, nicio filmare, nicio înregistrare, niciun spectacol, nicio lectură și nicio probă de costum. Pur și simplu, era liber să își petreacă timpul așa cum dorea.

La ora 9:30, Toma Caragiu și soția sa au plecat din București spre Periș, iar la ora 12:00, s-a hotărât să îi facă o vizită unui vechi prieten, Chiriță, la gospodăria sa avicolă din Titu. Acolo, s-au bucurat de compania unului altuia, râzând, cântând și povestind, într-o atmosferă veselă. Seara, Toma urma să participe la o petrecere alături de echipa de filmare a peliculei „Iarba verde de acasă”.

La ora 15:00, soția sa a anunțat că intenționează să plece în plimbare pe Valea Prahovei, iar la ora 18:30, unul dintre oaspeții aflați la Chiriță s-a oferit să-l ducă pe Toma Caragiu înapoi la București. Ajunși în fața blocului, cei doi au continuat să stea de vorbă.

La ora 19:22, Toma Caragiu a primit un telefon de la Cristian Popişteanu, iar după câteva minute a sunat-o înapoi pentru a-i comunica că va juca în „O scrisoare pierdută” în următoarea duminică, la un matineu. Acesta a fost ultimul lor dialog.

La ora 19:30, Toma l-a sunat pe Alexandru Bocăneț, invitându-l să vină să discute despre proiectele lor acasă la el. Apoi, la ora 20:10, a coborât la barul „Continental” pentru a cumpăra apă minerală și țigări, iar la ora 20:30, Andu Bocăneț i-a adus vestea că primul său film, „Gloria nu cântă”, ieșise din laborator. Cei doi au sărbătorit cu un pahar de whisky, chiar dacă Bocăneț nu bea.

La ora 21:10, Mariana Calotescu l-a sunat pentru a-i propune un rol principal într-un film, iar la ora 21:22, cutremurul a lovit Bucureștiul.

Ion Caramitru a povestit cum l-a găsit pe Toma Caragiu: blocul său se prăbușise, iar el se afla la etajul doi. A fost descoperit căzut pe spate, alături de regizorul Alexandru Bocăneț, ambii fiind „îmbrățișați de disperare”.

S-ar putea să-ți placă și ...