Header

NEWS ALERT: Donald Tusk recomandă amânarea Brexit

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a scris marți seara pe Twitter că va recomanda liderilor UE să aprobe o amânare a Brexitului.

„Urmare a deciziei premierului Boris Johnson de a amâna procesul de ratificare a Acordului de retragere și pentru a evita un Brexit fără acord, voi recomanda Celor 27 să accepte solicitarea Marii Britanii pentru o extindere a perioadei de ieșire a Marii Britanii din UE. Pentru aceasta, voi propune o procedură scrisă”, a precizat Donald Tusk.

Care au fost deciziile luate marți de Parlamentul de la Londra

Camera Comunelor de la Londra a aprobat marți seara legea privind acordul de retragere din UE (Withdrawal Agreement Bill), dar nu şi calendarul adoptării legislaţiei aferente, gândit astfel încât Brexitul să devină efectiv pe 31 octombrie.

Guvernul spera ca legislaţia privind Brexitul să fie adoptată de camera inferioară a parlamentului până la sfârşitul zilei de joi, dar parlamentarii au respins acest lucru cu 322 de voturi la 308, mulţi spunând că nu a fost suficient timp pentru a examina proiectul de lege.

Ca urmare, premierul Boris Johnson a declarat că va întrerupe procesul legislativ asupra textului respectiv aşteptând ca Uniunea Europeană să se pronunţe asupra unei cereri de amânare a Brexitului.

La sfârșitul săptămânii trecute, Boris Johnson a trimis o scrisoare formală prin care solicita amânarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Scrisoarea nu a avut însă semnătura sa și a fost însoțită de o alta, în care a explicat că el personal nu este de acord cu acest demers, dar este obligat de legile interne să îl facă.

Este pentru a doua oară când britanicii cer amânarea ieșirii din Uniune. Inițial, Brexitul ar fi trebuit să aibă loc pe 29 martie, însă Theresa May, pe atunci premier, a fost nevoită să ceară o amânare după ce acordul încheiat de ea cu Uniunea Europeană a fost respins de Parlament. A obținut o amnare până pe 31 octombrie, dar nici acest răgaz nu a fost suficient pentru ca Londra să se hotărască asupra planurilor de părăsire a Uniunii.

Sursa: Digi24

S-ar putea să-ți placă și ...