Header

Un cutremur destul de puternic, de suprafață, s-a produs în județul Sălaj

Un cutremur de intensitate medie, cu magnitudine peste 4 pe scara Richter, s-a produs miercuri dimineața, la adâncime mică, în Crișana, județul Sălaj. Intensitatea cutremurului în zona epicentrala a fost de V grade Mercalli.

ACTUALIZARE. INFP a revizuit magnitudinea cutremurului la 4,1 pe Richter, dar și adâncimea, la numai 2 kilometri.

ACTUALIZARE. Inspectoratul pentru Situații de Urgență anunță că deocamdată nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime. Pentru evaluarea situației, au fost trimise in recunoaștere echipaje de pompieri.

Un cutremur cu magnitudinea de 4,2 pe scara Richter s-a produs miercuri dimineața, la ora 9:00 în județul Sălaj, la o adâncime de numai 10 kilometri, informează INFP.

Epicentrul cutremurului a fost localizat în apropierea următoarelor oraşe: Zalău (2km), Jibou (24km), Cehu Silvaniei (26km), Şimleu Silvaniei (28km), Huedin (34km).

Reacțiile localnicilor
Locuitorii din zonă spun că seismul s-a simțit destul de puternic.

Ziarul de Sălaj consemnează câteva impresii:

„Eram la benzinărie și alimentam, iar sticlele de pe rafturi se mișcau de zici că era teatru de păpuși”.

„Am trăit și un cutremur în Zalău. Nu-mi vine să cred. A început să se miște mobila și lucrurile din casă”.

„Și acum am picioarele amorțite și nu-mi vine să cred că a fost cutremur. Mi-a căzut televizorul de pe perete”, susține un locuitor din Zalău, din cartierul Dumbrava Nord.

„Oribilă senzație, sper să nu mai trăiesc așa ceva vreodată”, a scris o cititoare pe contul de Facebook al Digi24.

„La Huedin l-am simțit! Scurt, dar ne-a legănat puțin!”, scrie o alta. Alți cititori spun că au simțit mișcarea seismică la Cluj, în Turda.

Cele mai mai puternice cutremure produse în România în ultimii 28 ani au fost înregistrate în 30 şi 31 mai 1990, magnitudinea acestora fiind 6,9, respectiv 6,4 pe scara Richter.

Cele mai puternice cutremure din ultimii trei ani s-au produs la 28 octombrie 2018, în judeţul Buzău, şi a avut o magnitudine de 5,8 pe Richter, mişcarea tectonică fiind resimţită şi la Bucureşti, şi la 8 februarie 2017, în judeţul Buzău, şi a avut o magnitudine de 5 pe Richter.

În 2019, la 9 ianuarie, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, s-a produs un seism cu magnitudinea de 4,4 pe Richter. Intensitatea în zona epicentrală a fost de III grade Mercalli.

Sursa: Digi24

S-ar putea să-ți placă și ...